Fiskalizacija – pouzdano evidentiranje i zadržavanje evidentiranog prometa

JP Komunalno Brčko
foto: Ilustracija

Jedan od osam pravilnika koji prati proces uvođenja  fiskalizacije u Brčko distriktu je i Pravilnik o dinamiciji fiskalizacije. Smjernice za njegovu izradu dobile su danas podršku lokalne Vlade na 21. redovnoj sjednici.

Pravilnik o dinamici  fiskalizacije u Brčko distriktu ima zadatak  da precizno definiše period fiskalizacije poreskih obveznika po djelatnostima. Fizički, ni Direkcija za finansije niti distributeri fiskalnih uređaja nisu u stanju obezbijediti u istom trenutku izvršenje fiskalizacije u Brčko distriktu.

“Raspoređeno je prema djelatnostima i značaju za fiskalizaciju. Nama je  u samom početku od značaja fiskalizovati one čija je djelatnost takva da je nužno pouzdano evidentiranje prometa, što i rješava fiskalizacija” rekao je Safet Rizvanović, predsjednik Komisije za fiskalizaciju Brčko distrikta BiH.

Fiskalizacije su u Brčko distriktu oslobođene veleprodaje, javne zdravstvene usluge, humanitarna udruženja, prodaja na štandovima… Među prvima kojima će se uvesti fiskalni  uređaji su trgovine na malo i ugostiteljski objekti a potom redom kako bude predviđeno dinamikom.

“Javnost i poreski obveznici bit će tačno obaviješteni o datumu fisklizacije za njihovu djelatnost. Primjera radi,  trgovine na malo mještovitom robom od 01.01. 2018-31.03.2018. su dužni uvesti fiskalizaciju. Nakon toga Poreska uprava vrši kontrolu, opominje a poslije i sankcioniše poreske obveznike koji nisu proveli fiskalizaciju” rekao je Rizvanović.

Obzirom da Brčko distrikt ima između četiri i pet hiljada fiskalnih uređaja, da se može dnevno fiskalizovati do 30 uređaja proces fiskalizacije će trajati najmanje tri mjeseca. Cijena fiskalizacije za poreske obveznike koji joj podliježu zavisi od broja i osobina fiskalnog uređaja.

“Fiskalni uređaji za objekat koji ima oko pet hiljada artikala i uređaj za one koji imaju nekoliko desetina hiljada artikala je sasvim različite vrijednosti. U prosjeku, vrijednost fiskalnog uređaja je od 400-1500 maraka”

Uvođenjem fiskalnih uređaja u znatnoj mjeri će biti smanjena mogućnost malverzacija koje je bilo moguće izvesti putem registar kasa, jer te kase nemaju mehanizme sigurnosti koje garantuju da ono što se jednom evidentira i ostane evidentirano.

“Nažalost, dešavalo se da poreski obveznici uz dobrog informatičara to naveče riješe. Registar kasama je  moguće  promet od nekoliko hiljada svesti na 100-200 maraka” kaže Rizvanović.

To sa fiskalnim sistemima ne bi  trebalo biti moguće, bar takvih iskustava u značajnoj mjeri nema u entitetima. Svaki proizvođač bilo kojeg dijela fiskalnog sistema je odgovoran za sistem, prije svega pologom garancija od 300.000 maraka deponovanih sredstvava.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT