Fondacija Fridrih Ebert: Balkanska ruta preusmjerena

JP Komunalno Brčko
Foto: Reuters

Fondacija Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung) saopštila je da tzv. Balkanska ruta nije zatvorena, kako je predviđao sporazum između Evropske unije (EU) i Turske, već je samo preusmjerena ka Bugarskoj.

Prema najavama samita EU, evropske diplomate o tome će raspravljati danas.

Po dogovoru, migranti nisu mogli dalje iz Srbije, a nakon zatvaranja zapadnih granica, zaustavljeni su u Bugarskoj.

O tome se detaljnije govori u izvještaju Fondacije Fridrih Ebert, koji će biti razmotren, ali diplomatski izvori kažu da se, osim otvorene diskusije “o eksternim aspektima”, za sada na samitu ne očekuju konkretne odluke.

Prema podacima Fridrih Ebert fondacije, od kraja 2016. u Srbiji se nalazilo 6.322, a u Bugarskoj 5.534 tražilaca azila, prenio je EurActiv.com.

U izvještaju su prikazane i mape nelegalnog pomijeranja migranata na bugarsko-turskoj granici prema Turskoj i na bugarsko-srpskoj granici prema Bugarskoj.

Takva pomijeranja su zabilježena i na granici između Srbije i Makedonije u oba smjera, kao i između Mađarske i Srbije prema Srbiji i na mađarsko-hrvatskoj granici prema Hrvatskoj.

Rezultat je, kaže se u izvještaju, da su Bugarska i zemlje koje su van EU – Makedonija i Srbija – “zatečene u sredini” sa migrantima koji u njima ne žele da ostanu i dodaje da sljedeći koraci zavise od dogovora EU sa Turskom.

Istovremeno, u tekstu se upozorava da je veliko pitanje mogu li se mehanizmi i strukture nasilnog odbijanja azilanata, koji se sada koriste duž cijele Balkanske rute, održati.

(BHRT)

 

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT