Izbori u Francuskoj: Sigurna većina u parlamentu za Emanuela Makrona

JP Komunalno Brčko

Novi francuski predsjednik Emanuel Makron osvojio je ogromnu većinu u drugom krugu parlamentarnih izbora, eliminišući tradicionalne stranke, ljevicu i desnicu, i sada ima odriješene ruke da sprovede ranije obećane reforme, mada je izbore obilježio i mali odziv birača, ocijenila je agencija Frans pres.

Makronova Republika u pokretu i njen saveznik centristički MoDem osvojili su između 355 i 403 od 577 mjesta u parlamentu, dok je za apsolutnu većinu neophodno 289 poslanika, naveli su instituti za istraživanje javnog mnjenja.

Pobjeda mlade stranke osnovane 6. aprila 2016. godine u sjenci je malog odziva birača od oko 56 posto.

Analitičari objašnjavaju taj fenomen već ranijom najavom da je zagarantovana pobjeda Makronove stranke a i umorom Francuza koji od oktobra izlaze na izbore, prvo stranačke izbore ljevice i desnice za kandidate za predsjedničke izbore, potom su bila dva kruga predsjedničkih izbora i na kraju dva kruga parlamentarnih.

Prema izlaznim anketama, desničarski Republikanci su osvojili između 97 i 130 mjesta, socijalisti između 27 i 49 poslanika, a esktremno desničarski Nacionalni front od četiri do osam poslanika, navele su ankete.

Okruženje Nacionalnog fronta navelo je da je predsjednica stranke Marin Le Pen, inače poraženi kandidat na predsjedničkim izborima, pobjedila u svom okrugu na sjeveru Francuske.

Radikalna ljevica i komunisti dobili su između deset i 30 mjesta, dok je 15 mjesta minimun za formiranje poslaničkog kluba u parlamentu.

Izbori su održani pod jakim mjerama sigurnosti i u cijeloj zemlji je kao na prethodnim izborima bilo raspoređeno oko 50.000 policajaca i žandarmerije.

(BHRT)

Vrtni centar NOVI VRT

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

BDC TV Marketing