Bolnica Brčko dobila novo, naprednije sanitetsko vozilo sa svom neophodnom medicinskom opremom

JP Komunalno Brčko

Velika stvar koja je pokrenuta u brčanskom zdravstvu jeste obnova voznog parka, prevashodno nabavka boljih i modernijih sanitetskih vozila, koja na najbolji način služe onome za šta su i  namijenjena, a što je u nemalo slučajeva spašavanje ljudskih života.

Do sada je u vozilima hitne pomoći oprema bila unošena ili iznošena po potrebi, te se radilo o improvizaciji što je nekada i otežavalo zbrinjavanje i prevoz pacijenata. Novo vozilo, koje je prvo u nizu najavljenih nabavki, ima ugrađenu svu neophodnu opremu u sebi.

“Ovo je prvo vozilo koje smo mi nabavili iz svojih sredstava i ono je, da tako kažem iz one grupe “full” vozila sa svom potrebnom medicinskom opremom za transport najtežih pacijenata. Znači, ovo vozilo u sebi sadržava svu opremu koja omogućava održavanje života do transporta u najbliži klinički centar” rekao je Nihad Šibonjić, direktor JZU “Zdravstveni centar Brčko”.

Šibonjić je najavio nabavku još dva vozila koja neće biti sa svom ovom opremom, ali će ipak znatno popraviti rad transportne službe, odnosno službe Hitne medicinske pomoći.

“Moram reći da je u toku iz kapitalnog budžeta nabavka ovakva dva vozila. Raspisivanje tendera se očekuje ovih dana. Očekujem do kraja ove godine znatno unapređivanje rada ove službe i da ćemo imati nekoliko novih i kvalitetnih vozila koja će moći odgovoriti svim zahtjevima medicinskog transporta” rekao je Šibonjić.

Šibonjić je rekao i da je praktično Vlada Brčko distrikta odvojila 300 000 maraka za nabavku još dva ovakva vozila, budući da je cijena jednog nešto manje od 150 000 maraka. I Šibonjićev zamjenik Dušan Stokić ocijenio je ovo kao izuzetno korisnu investiciju. Posebno se osvrnuo na proces reanimacije, za koju će sada biti puno bolji uslovi tokom transporta pacijenata.

“Ovo vozilo što smo imali, ja sam se vozio i kao pacijent u takvom vozilu. Znam kako se voziti kada imate bolove, u jednom vozilu koje nije namjenski napravljeno, gdje amortizacija nije adekvatna, a osim toga, ni prostor ni oprema nisu bili namjenski napravljeni” rekao je Dušan Stokić, zamjenik direktora JZU “Zdravstveni centar Brčko”.

Krajem 2016. godine su nabavljena i četiri vozila marke Škoda Fabia, namijenjena  za prevoz osoblja, ali u nekim slučajevima mogu poslužiti i za pacijente koji su u stanju da sjede. Tako da je obnova raspoloživih vozila u JZU Brčko uveliko pokrenuta.

Vrtni centar NOVI VRT

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

BDC TV Marketing