Grabar-Kitarović pozvala da se pokrene Akcijski plan za članstvo BiH u NATO

JP Komunalno Brčko
Foto: EPA
“Ustrajno insistiram na načelu konstitutivnosti tri naroda u BiH. Znamo da to nije lako nekima prihvatiti, međutim, činjenica je da se Dejton temelji na principu jednakopravnosti tri naroda i građana. Na tome ću ustrajati i upozoravati na činjenicu da zaustavljanje, odnosno nikakav napredak u procesu pristupa BiH u članstvo EU-a i NATO-a stvara vakuum koji onda ispunjavaju neke treće strane iz vlastitih interesa. Danas sam, u prisustvu slovenskog premijera (Mire Cerara) i turskog predsjednika (Recepa Tayyipa Erdogana) otvoreno pozvala na aktivaciju MAP-a za BiH, žurno i što prije kako bi se zemlju zadržalo na putu euroatlantskih integracija”, rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica imala je priliku razgovarati s puno sudionika, između ostalih i s američkim te francuskim predsjednicima Donaldom Trumpom i Emmanuelom Macronom koje je pozvala u posjetu Hrvatskoj.

“Razgovarala sam i s predsjednikom Trumpom i pozvala ga u posjetu Hrvatskoj”, rekla je Grabar-Kitarović nakon završetka samita.

“Iznenadila sam se koliko je razgovarao sa svima, uključujući i sa mnom. Uglavnom, bio je vrlo opušten, ležeran i ljubazan prema svima, čak se malo i šalio”, rekla je Grabar-Kitarović o razgovorima s američkim predsjednikom s kojim je dotaknula mnogo tema, uključujući stanje na jugoistoku Europe, javlja Hina.

“Tražila sam od njega da se ponovno SAD angažira, upozorila sam na sve ugrože koje postoje u našem susjedstvu i naglasila sam ulogu koju se Sjedinjene Države imale do sada i držim da će i dalje igrati važnu ulogu uz njihov fokus na prostor jugoistoka Europe, veći nego do sada”, rekla je.

“Razgovarala sam i s francuskim predsjednikom Macronom, kojeg sam također pozvala u posjetu Hrvatskoj. Ustanovili smo da nijedan francuski predsjednik nikada nije bio u službenoj posjeti Hrvatskoj. On je izrazio interes i nadam se da ćemo kroz diplomatske kanale i kroz zajednički rad uspjeti realizirati taj posjet. Naravno, razgovarali smo i o stanju u našim državama i našim bilateralnim odnosima”, rekla je predsjednica.

Na samitu NATO-a prihvaćena su dva dokumenta, jedan o podjeli odgovornosti i troškova obrane, drugi o uključenju NATO-a kao organizacije u borbu protiv terorizma.

“Atmosfera na samitu bila je iznimno dobra, vrlo pozitivna. Moram reći da je, osim o ove dvije teme, nas nekoliko govorilo o prostoru jugoistoka Europe. Začuđujuće velik broj ljudi spomenuo je potrebu da se obrati pozornost na razvoj događaja na jugoistoku Europe i na sve prijetnje”, rekla je hrvatska predsjednica.

(Klix.ba)
Vrtni centar NOVI VRT

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

BDC TV Marketing