Obilježena 24. godišnjica 108. pješačke HVO brigade

MARKETING

Jučer je u Špionici upriličeno obilježavanje 24. godišnjice od osnivanja 108. pješačke HVO brigade Brčko. Iza organizacije su stala udruženja proistekla iz Domovinskog rata, a razlog obilježavanja u Špionici je zahvalnost pripadnicima brigade iz ovog mjesta koji su mnogo toga učinili tokom ratnih dana.

hvo-1

Podsjećajući na ratni put 108. pješačke HVO brigade Brčko i njenih pripadnika Martin Frančešević je kao zapovjednik ove brigade izrazio razočarenje činjenicom da još uvijek nema procesuiranja za one koji su počinili zločne nad hrvatskim civilima dok se istovremeno uveliko vode procesi protiv branitelja i to zbog sukoba sa vojskom koja ih je napala.

hvo-2

“Ovo je prilika da se podsjetimo tih vremena od prije 24 godine kada je pokrenulo to zlo nad ovim prostorima i kada smo se iz nužde bili prisiljeni organizovati da bi odbranili svoja ognjišta, svoje živote i svoj narod”, kazao je Martin Frančešević, ratni zapovjednik 108. pješačke HVO brigade Ravne Brčko.

Sa ovime se slaže još jedan ratni zapovjednik brigade, Ivica Filipović, ali i dodaje da je posebno potrebno prisjećati se poginulih branitelja i onoga što su oni učinili za ove prostore.

“Oni to zaslužuju. Da nije bilo njih i branitelja 108. brigade zajedno sa svim ostalim braniteljima HVO-a i ARBiH vjerujte ne bi bilo ni nas danas ovdje, ne bi bilo ni Brčko distrikta, ni Bosne i Hercegovine”, kazao je Ivica Filipović, ratni zapovjednik 108. pješačke HVO brigade Ravne Brčko.

O položaju onih koji su preživjeli ratne dane ove brigade, veterana rata i ratnih vojnih invalida progovorio je predsjednik Udruge veterana, ukazavši da ima dosta neriješenih pitanja unatoč činjenici da su branitelji u Brčkom u nešto povoljnijem položaju u odnosu na ostatak zemlje.

hvo-3

“Nemoguće je riješiti sve. Najveći problem su oni razvojačeni koji nisu bili ranjeni i koji nisu uspjeli ostvariti svoja prava. Nažalost nemamo još uvijek ni zakon u Brčko distriktu o pravima razvojačenih, tako da nastojimo kroz odluke Vlade i Skupštine da grantovski rješavamo stambene probleme, jednokratne pomoći… Nije to na razini koja treba biti ali nastojimo to poboljšati”, kazao je Mijo Josipović, predsjednik Udruge veterana.

 

Pored polaganja vijenaca i paljenja svijeća na spomenik poginulim braniteljima, u mjesnoj crkvi u Špionici održana je i sveta misa dok je nešto kasnije upriličena i Svečana akademija iz prisutvo velikog broja bivših pripadnika brigade ali i gostiju iz ostatka zemlje i susjedne Republike Hrvatske.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT