Vrtni centar NOVI VRT – Širok izbor ukrasnog bilja provjerene kvalitete

JP Komunalno Brčko

Rasadnik “Novi vrt” smješten na lokaciji pored Malezijskog puta u Brčkom je i zvanično počeo sa radom. Kako smo pisali prije nekoliko dana, stigla  je roba kojom će ovaj rasadnik biti poprilično popunjen, a radi se o unutrašnjem i vanjskom ukrasnom bilju i sadnicama iz uvoza.

rasadnik 5029

Danas smo posjetili ovaj rasadnik te se na licu mjesta uvjerili kako se radi o kvalitetnom sadnom materijalu namijenjenom za prodaju ali i dalju proizvodnju, tačnije doproizvodnju.

Iako je “Novi vrt” počeo svoje kapacitete popunjavati još prije godinu i po, katastrofalna poplava nanijela im je ogromne gubitke i napravila zastoj u radu ovog vrtnog centra.

“Mi smo prije godinu i po dana, nešto prije poplava, uvezli velike količine robe s namjerom da pokrenemo ovaj rasadnik. Međutim, poplava nas je totalno uništila, jer nam je sva roba propala. Trebalo nam je skoro dvije godine da se takoreći dignemo iz pepela”, komentariše vlasnik ovog rasadnika Hariz Lišić.

rasadnik 5021

Lišić ističe da su gubici bili zaista veliki, a da je Vlada kao vid obeštećenja privednicima ponudila samo 11,8 % iznosa od ukupne štete.

“Kao posljedica svega toga došlo je do stagnacije u radu, bili smo prisiljeni nažalost i na otpuštanje radnika, a sam oporavak, odnosno pokretanje sa mrtve tačke, traje evo dvije godine”, kaže Lišić.

rasadnik 4983

Iako zima kuca na vrata ovi ljudi su se ipak odlučili na uvoz velikih količina sadnog materijala i ukrasnog bilja. Na naš upit nije li rizik u ovom zimskom periodu uvesti kamion vanjskog i kamion sobnog sadnog  materijala, odnosno bilja Lišić ističe:

“Rizik uvijek postoji ali ako hoćemo da u proljeće krenemo raditi punom parom moramo tokom ovih  zimskih mjeseci rasadnik staviti u funkciju, steći svoje kupce i uvjeriti ih u kvalitet ponude naše robe. Drugog načina nema”, podvači Lišić.

rasadnik 4975

“Novi vrt” ima pred sobom jasan cilj. Ponuditi kupcima kvalitetnu i bogatu veleprodaju ali i maloprodaju, čega dosad u samom Brčkom nije bilo.  Radno vrijeme rasadnika je tokom zimskog perioda od 7-15 sati, dok će u ljetnom periodu radno vrijeme biti znatno duže, od 6-21 sat.

rasadnik 4976rasadnik 4978rasadnik 4995rasadnik 4993rasadnik 4982rasadnik 4990rasadnik 5001rasadnik 5011rasadnik 5022-1rasadnik 5049rasadnik 5040rasadnik 5030rasadnik 5047

Vrtni centar NOVI VRT

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

BDC TV Marketing