Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

Dječaka zlostavljali u Domu za odgoj djece i mladeži: Gurali mu četkicu za zube u anus

Novi slučaj teškog zlostavljanja dječaka dogodio se prošle sedmice u Domu za odgoj djece i mladeži Pula.

Od dobro upućenog izvora doznajemo da su 14-godišnjeg dječaka, koji boravi u tom domu, zlostavljali 12-godišnjak, također korisnik Doma, te još jedan štićenik.

Zlostavljali su ga tako da su zagrijavali širi dio ključa do usijanja i prislanjali mu ga na kožu, tj. žigosali ga na više mjesta po tijelu. Zatim su gasili čikove po njemu i gurali mu četkicu za zube u anus te ga nakon toga prisiljavali da “pere” zube istom četkicom.

– Jedan dečko iz Doma je to otkrio i prijavio odgajateljima. Prošle sedmice je održan i sastanak o tome – saznaje izvor.

U toku je kriminalističko istraživanje.

Anica Idžaković, direktorica Doma za odgoj djece i mladeži Pula, u odgovoru za Index rekla je da su, vezano uz događaj koji se desio u njihovoj ustanovi, poduzeli sve mjere i radnje u skladu s Protokolom o zaštiti i sigurnosti korisnika Doma te postupanja u vanrednim (kriznim) situacijama.

– Zbog zaštite prava djece i maloljetnika te tajnosti uviđaja koji provodi policija nismo u mogućnosti iznositi detalje događaja i radnji koje se poduzimaju. O događaju smo obavijestili sve nadležne institucije i postupamo u skladu s Protokolom i pravilima struke – stoji u odgovoru direktorice Idžaković.

U Ministarstvu za demografiju, porodice, mlade i socijalnu politiku rekli su da su upoznati sa situacijom u tom domu. Ponovili su nam isti odgovor kao i direktorica te odgojne ustanove.

– Dom za odgoj djece i mladeži Pula obavijestio nas je o navedenom događaju i o poduzetim radnjama u skladu s Protokolom o zaštiti i sigurnosti korisnika Doma te postupanja u vanrednim (kriznim) situacijama. Upoznati smo i s informacijom da će direktorica Doma za odgoj djece i mladeži preispitati odgovornosti odgajatelja – stoji u odgovoru Ministarstva za Index.

Nije prvi takav slučaj u Domu za odgoj djece i mladeži u Puli

Ovo nije prvi slučaj zlostavljanja maloljetnika u tom domu, sličan slučaj dogodio se i prije devet godina. Grubo psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje 13-godišnjeg dječaka dogodilo se u Domu za odgoj djece i mladeži u Puli u noći s 29. na 30. septembar 2010. godine, a Sud je utvrdio da 62-godišnji noćni odgajatelj, koji je te večeri bio u smjeni, nije redovito, svakih sat, obilazio odjel mlađe muške grupe pa su maloljetnik (15) i dječak (12) ušli u sobu 13-godišnjaka i brutalno ga zlostavljali.

avaz.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti