Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Životna priča bračnog para iz Singapura: Umjesto da čekaju penziju, ostavili posao da bi putovali svijetom

“Gdje živite?”, jednostavno je pitanje na koje nema brzog odgovora, kazali su na početku svoje životne priče Gail i Neil Greenfield.

Nakon osam godina provedenih u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj i Singapuru, ovi supružnici su se povukli u svojim kasnim četrdesetim i započeli živjeti svoj san.

“Umjesto da se smjestimo i čekamo starost na jednom mjestu, moj suprug i ja smo osmislili plan putovanja koji svake godine uključuje Francusku, Singapur, Južnu Afriku, Australiju i Novi Zeland, kao i neobično putovanje ili krstarenje”, kazali su Greenfield.

Njihovo putovanje počelo je, kažu, brodom.

“Nakon 15 godina u Singapuru, odlučili smo se povući, moj suprug iz karijere u brodarstvu, a ja iz posla urednika časopisa i odlučili smo izgraditi barku za istraživanje Francuske. Plovili smo preko Kanala do Calaisa, niz rijeke i kanale na jugu Francuske, bilo je to nezaboravno i prekrasno iskustvo”, kazali su Neil i Gail.

Svake godine njih dvoje provode oko tri mjeseca u Aziji, Africi, Evropi i Americi. Ljeti imaju kamp prikolicu i borave u Europi, a u Južnoj Africi čuvaju kamion za prijevoz i terenski karavan.

“Volimo se svake godine vraćati u omiljena mjesta poput Phuketa, Italije i Južne Afrike, a pokušavamo dodati i nekoliko novih destinacija. Ove godine smo prvi put posjetili Kolumbiju, Brazil, Panamu i Svetu Luciju”, kazao je Gail.

Kad je u pitanju planiranje, veliki događaji poput ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u ragbiju u Japanu se ne propuštaju, objasnio je Gail. Mjesečni plan se finalizira oko godinu unaprijed s letovima i rezervacijama.

Iz njihove životne priče mnogi se pitaju kako su se ljudi koji ne zarađuju mnogo uspjeli povući tako mladi i priuštiti sebi takav način opsežnog putovanja, a ovaj bračni par otkrio je svoj tajni recept.

“Ako se želite rano penzionisati, nemojte imati djecu i nemojte se razvoditi. Naporan rad vam olakšava uštedu, kao i investiranje u posljednjih deset godina karijere onda kada je potencijal za zaradu najveći”, pojasnio je Gail.

Izvor/foto:klix.ba

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti